Romige kaassoep met garnalen (voor 4 personen)
Kaassoep is een echt oud-Hollands gerecht, dat vooral rond Gouda en Alkmaar, waar veel kaas gemaakt en verhandeld werd (wordt), vaak op het menu stond. De Hollandse garnalen zorgen voor een modern accent.

Ingrediënten:
1 tomaat, ½ zakje verse sla kruidenmix, 100 gram Hollandse garnalen, peper, 2 kruidenbouillontabletten, 30 gram boter, 30 gram bloem, 2½ deciliter melk, 150 gram Goudse belegen kaas, nootmuskaat.

Bereidingswijze:
In steelpan water aan de kook brengen. Tomaat inkruisen, onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water, ontvellen, pitjes verwijderen en vruchtvlees in mooie stukjes snijden. Slakruiden niet te fijn snijden. In zeef garnalen onder stromend water afspoelen en goed laten uitlekken. In een kom garnalen, tomaat en kruiden door elkaar scheppen. Peper naar smaak toevoegen. In een pan ¾ liter water aan de kook brengen. Bouillontabletten erboven verkruimelen en al roerend oplossen. In andere pan boter smelten. Bloem er door roeren. Al roerend scheutje voor scheutje bouillon en melk toevoegen. Blijven roeren tot er een mooie gladde soep ontstaat. Kaas toevoegen en al roerend laten smelten. Soep nog circa 2 minuten zachtjes laten doorkoken. Op smaken brengen met peper en nootmuskaat. Soep in vier diepe borden scheppen. In het midden bergje garnalen scheppen en direct serveren..

 

Ovenschotel met noten en kaas

Ingrediënten:
2 eetlepels boter, 1 kleine Chinese kool in dunne reepjes, ½ groene kool in dunne reepjes, 1 zakje voorgekookte aardappelplakjes á 450 gram (Célavita), 250 gram blauwe kaas (Danish blue of Bleu d'Auvergne), 200 gram grofgehakte gemengde noten (walnoten, hazelnoten), zout, peper, 100 -150 gram mager ontbijtspek in plakjes, een ingevette ovenschaal.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200° C. Verhit de boter en roerbak beide koolsoorten 10 minuten. Roer er van het vuur af de aardappelplakjes, 200 gram kaas en 150 gram noten door. Breng het koolmengsel op smaak met zout en peper en schep het in de ovenschaal. Meng 50 gram kaas en 50 gram noten en strooi dit over het koolmengsel. Leg de plakjes spek op het koolmengsel en laat het gerecht in het midden van de oven 20 - 30 minuten gratineren.

 

Kaassoufflé

Ingrediënten:
20 gram + 5 gram boter, 2 eetlepels bloem, 2 deciliter melk, 2 deciliter water, 40 gram geraspte gruyère, 3 eieren + 1 eidooier, zout, peper, nootmuskaat.
Bereidingswijze:
Smelt de 20 gr boter op laag vuur en roer de bloem erdoor. Roer er, als het mengsel begint te schuimen, de warme met water aangelengde melk door. Laat het mengsel, onder voortdurend roeren, 5-6 minuten koken. Haal de pan van vuur en voeg een snufje zout toe. Verwarm oven voor op 180° C. Splits de eieren (u heeft dan 3 eiwitten en 4 eidooiers). Klop de eiwitten met de mixer heel stijf. Roer de losgeklopte dooiers door de lauwe saus, voeg de kaas toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Spatel de stijfgeklopte eiwitten er voorzichtig door. Beboter een vorm en vul deze voor ¾ met het kaasmengsel. Zet de vorm laag in de oven, zodat zich aan de bovenkant niet te snel een korstje kan vormen en bak de soufflé 20 minuten.


Kaassoufflé II

Ingrediënten:
60 gram boter, 50 gram bloem, ¼ liter melk, zout, peper, nootmuskaat, 4 eidooiers, 3 eiwitten, 100 gram geraspte gruyère of belegen Goudse, 50 gram Leerdammer.
Bereidingswijze:
Smelt de boter en roer er de bloem door tot een egaal papje ontstaat. Voeg geleidelijk de melk toe en verwarm met tussenpozen tot een gladde saus ontstaat. Voeg een extra klontje boter toe en breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Klop de dooiers los en voeg ze van het vuur af aan de saus toe. Klop de eiwitten stijf en spatel ze met de geraspte kaas door de saus. Breng dit mengsel over in een beboterde ovenschotel en strooi er wat geraspte kaas over. Zet dit ongeveer 20 minuten in een matig warme oven. De kaassoufflé is klaar als de kleur goudbruin is. Serveer direct.

Kaassoufflé III

Ingrediënten:
50 gram boter, 50 gram bloem, 3 deciliter melk, 100 gram geraspte gruyère, 50 gram geraspte emmentaler, 2 eetlepels crème fraîche, zout, peper, mespuntje nootmuskaat, 4 (scharrel)eieren, (1 eetlepel boter om in te vetten), een soufflévorm of hoge ronde ovenschaal (doorsnede circa 18 cm).
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200° C en vet de vorm in. Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor, voeg al roerend scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren tot een dikgebonden saus ontstaat. Roer de geraspte kaassoorten en de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Splits de eieren boven 2 kommen. Roer van het vuur af de dooiers door de kaassaus. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de saus. Schep het mengsel in de vorm en laat het in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten mooi rijzen en goudbruin bakken.

Kaas-bieslooksoufflé

Ingrediënten:
25 gram boter, 25 gram bloem, 2½ deciliter bouillon, peper, zout, 100 gram geraspte belegen Goudse, 2 eetlepels fijngehakte bieslook, 3 eieren
Bereidingswijze:
Kan als één grote of 4 kleine soufflés worden gemaakt. Een grote moet 25 minuten in de oven en de kleintjes 15 minuten. Smelt de boter en roer er de bloem door. Giet er onder goed roeren de bouillon scheutje voor scheutje bij. Laat dit tot een saus binden. Laat de kaas daar voorzichtig in smelten en breng op smaak met peper, zout en bieslook. Splits de eieren en roer de eidooiers door de saus. Klop de eiwitten zeer stijf met een snufje zout en spatel ze luchtig door de kaassaus. Verdeel de massa over de vorm(pjes) en bak het in een op 200° C voorverwarmde oven.


Geitenkaassoufflé (voor 2 personen)

Ingrediënten:
4 kerstomaatjes, 2 bosuitjes, 100 gram zachte geitenkaas, 2 eieren, 25 gram boter, 25 gram bloem, 2 deciliter melk, 1 theelepel majoraan.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200° C. Snijd de tomaatjes in vieren en de uitjes in ringetjes. Verkruimel de kaas en splits de eieren.
Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Roer er scheutje voor scheutje de melk door en blijf roeren tot een gladde gebonden saus ontstaat. Roer er van het vuur af de dooiers, de kaas en de majoraan door en voeg naar smaak zout en peper toe. Klop de eiwitten stijf en spatel deze luchtig door de saus. Vet een souffléschaal in en schep het mengsel erin. Strooi de tomaat en de bosui erover. Laat de soufflé in de oven in ongeveer 20 minuten rijzen en goudbruin worden